MENÜ

A 2012. évi nyári olimpiai játékok, hivatalos nevén a XXX. nyári olimpiai játékok egy több sportot magába foglaló nemzetközi sportesemény lesz, melyet 2012. július 27. és augusztus 12. között rendeznek meg Londonban.

Football

 


 

 

<< KÖVETKEZŐ ELÖZŐ>>
         Vicces olimpia

Brazilia - Mexico _döntő

 Női döntő_USA - Japán  Magyar ARANY 5, 6 , 7 , 8  Kanada - Franciaország (női)  Brazilia - Dél Korea 3:0  Magyar ARANY - 1,2,3,4  

Japán - Mexikó

 USA - Kanada (Női)  Anglia - Dél Korea  Brazilia - Honduras  Japan 3 – Egypt 0  Brazil 0 – Japan 2 (Női) Szexi olimpikonok
Mexico 1 – Svájc 0 Egypt 3 – Belarus 1

Brazil vs New Zealand

Kellemetlen pisi GBR - Egyesült Arab Emirátusok Kiestek a spanyolok
Mexico vs Gabon Japan vs Morocco Senegal vs Uruguay Egypt 1 – New Zealand 1 Brazília Ol. 3 - 1 Fehéroroszország

Uruguay 2 – UAE 1

Brazil 3 – Egypt 2

A csütörtöki műsor

"Idiótának" nevezte...

Stephanie Houghton szabadrúgás Franciao. - USA Intro

 


 

 

2008. Olimpia futball döntő . Argentína - Nigéria

 

 


 


 

London 2012: Kalandos utat járnak be a közeledő londoni olimpia medáljai

image Kalandos utat járnak be a közeledő londoni nyári olimpia medáljai, amelyek nemsokára a világ legjobb sportolóinak nyakában pihenhetik ki a közelmúlt viszontagságait: az érmekhez szükséges érceket amerikai és mongol lelőhelyeken bányászták, némi porrázúzást, vegyítést, olvasztást és kénsavfürdőt követően pedig a brit Király Pénzverde dél-walesi székhelyén nyerik el végső formájukat.

A londoni székhellyel működő Rio Tinto nevű bányászati cég összesen nyolc tonnányi rezet, ezüstöt és aranyat szolgáltatott a 2012-es olimpiai és paralimpiai érmekhez. A nyersanyagok döntő hányadát Utah állambeli külszíni bányájából, mintegy egy százalékát pedig mongóliai lelőhelyéről nyerte ki a cég, főleg robbantásos módszerrel.
Az űrből is jól látható utahi bányában - amely a világ legnagyobb, emberi kéz alkotta "ásatása" - jelenleg is hatalmas teherautók serénykednek, egyenként nem kevesebb mint 350 tonnányi szürke nyersanyaggal megpakolva. Egyetlen aranymedál elkészítéséhez pontosan ennyi alapanyagra van szükség.
"Összesen 4,6 millió font értékű, mintegy kétezer ember munkáját igénylő fémet küldtünk Nagy-Britanniába" - mondta Matt Lengerich, a Bingham Valley-i bánya vezetője a The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadása szerint (www.telegraph.co.uk). A Londoni Olimpia Rendezőbizottsággal (Locog) kötött szerződés értelmében a vállalat biztosította a 4700 kiosztásra kerülő éremhez szükséges alapanyagot.
A kitermelt ércet először kosárlabda méretű darabokra törték, amelyek több mérföldes futószalagon érkeztek meg az ércdúsítóba, ahol finom porrá zúzták őket. Ezután különböző vegyületekkel való kezelés, olvasztókemence, kénsavfürdő, ötvözés és formákba történő öntés következett, majd a munkafolyamat végén az arany- és ezüstmedálok alapanyagai rúdformában, a leendő bronzérmek pedig gomb nagyságú darabokban érkeztek meg Nagy-Britanniába.
A fémeket ezután újból megolvasztották és sima korongként szállították a brit Király Pénzverde székhelyére, a dél-walesi Llantrisantbe. Az idei olimpia és paralimpia érmei a valaha készített legnehezebbek közé tartoznak. Az aranymedál döntő hányadát ezüst alkotja, amelyet arannyal vontak be. Az ezüstmedál nagy része ezüst, némi rézzel vegyítve, míg a bronzérmeket rézből és ónból készítették.
A mintegy 900 tonnás nyomósúllyal préselt fémek a Királyi Pénzverdében kapták, illetve kapják meg végső formájukat. A David Watkins brit művész által tervezett medálok egyik oldalán a győzelem görög istennője, Niké látható, a másikon pedig egy öt szimbolikus elemből álló kompozíció, amely többek között a játékok logóját és a Temze folyót ábrázolja. "Egyetlen aranymedál több mint 22 munkafázison esik át, miután beérkezik hozzánk: vagyis egy-egy érem elkészítése tíz órát vesz igénybe" - közölte a több évszázados múlttal rendelkező Royal Mint munkatársa.
Az elkészült medálok jelenleg egy szigorúan őrzött területen várják, hogy szétosszák őket a versenyhelyszínek között.


XLsport - Mti

 


 

 

London 2012: Mennyit ér egy olimpiai érem?

image A londoni aranyérem az olimpiák eddigi történetének legnagyobb és legnehezebb medálja lesz. Értéke 706 USD, azaz nagyjából 160 000 forint. Az érem túlnyomórészt ezüstből készül, aranytartalma mindössze 1,5 százalék.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak számos előírása van az olimpiai érmek anyagára és kinézetére vonatkozóan. Az éremnek minimum 60 mm átmérőjűnek és 3 mm vastagnak kell lennie, és szerepelnie kell rajta a sportágnak. Az aranyéremnek legalább 550 gramm, minimum 92,5%-os ezüstből kell készülnie, és legalább 6 gramm színaranyat kell tartalmaznia. Tisztán aranyból készült érmek utoljára 1912-ben kaptak a sportolók.

Az előírás alapján az ezüstérem ugyanolyan összetételű, mint az arany, csak bevonat nélkül, értéke körülbelül 260 dollár (60 000 forint). A bronzérem értéke ennél jóval kevesebb, kb. 3 USD (700 forint); rézből készül, kis ón és cink ötvözetével.

„A közvetlen nemesfém-befektetés nagyon magas kockázatokkal jár, a tárolási-, visszavásárlási-, árfolyam, és egyéb kockázatok miatt. Ezek kivédésére hoztuk létre nemesfém alapunkat, K&H olimpia plusz alap néven, ami a négy legfontosabb nemesfémmel (arany, ezüst, platina és palládium) elérhető hozamokból kínál részesedést a teljes befektetett tőke védelme mellett.” – mondta el Mészáros Tibor, a K&H Bank betéti és befektetési marketing főosztály igazgatója. „A 4 nemesfém index 25-25-25-25%-os súllyal számolt kosarának futamidő alatti árváltozásától függ a K&H olimpia plusz alap hozama. A nemesfémek árfolyamának már egy csekély mértékű emelkedése esetén is relatíve magas feltételes hozamot hozhat.”

Az olimpiai érmek eszmei értéke valós értékük sokszorosa. Ha tehát egy sportoló úgy dönt, hogy hajlandó megválni medáljától, szép kis összeget kaphat érte. Bár kevesen vannak, akik eladják az érmüket, jótékonysági aukciók keretében több sportoló is felajánlotta már azokat. Otylia Jedrzejczak lengyel úszónő 2004-es aranyérmét aukción értékesítette jótékonysági céllal, a leütési ár végül több mint 82 ezer dollár volt; 2010-ben nyilvános árverésen 310 ezer dollárért kelt el az az aranyérem, amely az 1980-as Lake Placid-i olimpián győztes amerikai jégkorong-válogatott egyik tagjáé volt; egy idei árverésen pedig 1 millió dollárt adtak Vladimir Klicsko, ukrán szuper nehézsúlyú bokszoló 1996-ban, Atlantában szerzett aranyérméért.

A magyar sportolók számára a jó olimpiai szereplés anyagi elismeréssel is jár; az első nyolc helyezett állami pénzjutalmat kap. Pekingben az aranyéremért 20 millió forint, az ezüstért 18 millió, míg a bronzéremért 14 millió forint járt. Bár a Magyar Olimpiai Bizottság még nem hozta nyilvánosságra az adatokat, az aranyérmesek legalább annyi juttatásra számíthatnak most is, mint akik Pekingben állhattak a pódium legfelső fokára. A többi helyezett esetében az Olimpiai Bizottság azt szeretné, hogy idén a pekinginél jelentősebb különbség legyen az egyes helyezettek között a pénzjutalom tekintetében.

A házigazda angolok érdekes módon nem kapnak ilyen juttatást a kormánytól, ugyanakkor egy tévés szereplésért vagy egy reklámban feltűnésért hatalmas összegeket kérnek el. A sportoló értéke nagyban függ természetesen a megszerzett éremtől, de 2-3 évig rendszeresen feltűnnek a médiában.

Magyarországon az olimpiai jutalmon kívül olimpiai járadékra is jogosultak az érmes sportolók, amelyet 35 éves koruktól havonta, életük végéig kapnak. Ez a magyar bruttó átlagkereset összegével egyezik meg, jelenleg 213 000 forint. Az ezüstérmes az aranyérmes 60%-át, a bronzérmes pedig a 40%-át kapja. A járadék felét kapják az olimpikonok özvegyei és az edzői is életük végéig. A többszörös aranyérmes minden első helyezéssel 20%-kal többet kap, 5 aranyérem felett pedig kétszeres járadékra jogosult.

„A K&H olimpiai esélyleső eddigi három fordulójának eredményei alapján a magyarok 3-6 olimpiai aranyérmet és 1-4 paralimpiai első helyet várnak Londonban. Ez az érmek értékét tekintve legrosszabb esetben (3+1 arany) is 640.000 forintot ér, 6 olimpiai és 4 paralimpiai első helyezés pedig jelenlegi árfolyamon számolva 1.600.000 forintot jelentene. Persze az eszmei érték minden egyes győzelem, olimpiai éremszerzés esetében felbecsülhetetlen” – fűzte hozzá Mészáros Tibor.

Forrás: Pete Renáta - Well PR Ügynökség

Hírek

Weblap készítés ingyen

Szavazás

Videoton hány gólt lő az EL-ban?
5 vagy több
4
3
1, 2
Asztali nézet